Avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen solmiminen tuo mukanaan merkittäviä varallisuusoikeudellisia seurauksia. Tärkein puolisoiden taloudellista asemaa määrittävä käsite on avio-oikeus, jonka merkitys konkretisoituu avioliiton päättyessä. Avioliitto päättyy joko puolison kuolemaan tai avioeroon. Avioehto on hyvä tehdä jo ennen avioliittoon astumista.
Tässä artikkelissa käymme läpi, miten avioehto tehdään.
Mitä avio-oikeus tarkoittaa?
Aviopuolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen, elleivät he eivät ole erikseen avioehtosopimuksella toisin määränneet.. Omaisuus voi olla avio-oikeudesta vapaata myös sellaisen lahjakirjan tai testamentin perusteella, jolla puolison on omaisuuden saanut. Kun avioliitto päättyy tulkitaan omaisuuden jaossa joko lakia tai avioehtosopimusta. Avio-oikeuden toteuttamisen ja aviovarallisuussuhteen purkamisen johdosta tapahtuu lopulta varallisuuserojen tasaus puolisoiden välillä ja tätä kutsutaan joko ositukseksi tai omaisuuden erotteluksi.
Mikä on avioehtosopimus?
Aviovarallisuus lähtee siitä periaatteesta, että kun avioliitto päättyy, omaisuus jaetaan puoliksi riippumatta siitä kumman nimissä omaisuus on. Avioehtosopimus tehdään siksi, että molemmat tai jompi kumpi puolisoista haluaa säilyttää oman omaisuutensa omanaan avioliiton päättyessä.
Avioehtosopimus tehdään kirjallisesti kahden esteettömän todistajan läsnä ollessa. Avioehdolla voidaan poissulkea toisen puolison oikeus koko omaisuuteen tai vain tiettyyn omaisuuteen. Aviehtosopimuksen voi tehdä avioeron varalle tai sekä avioeron että kuoleman varalle.
Milloin avioehtosopimuksen voi tehdä?
Avioehtosopimus kannattaa tehdä ennen avioliittoon astumista. Tällöin tulevat puolisot voivat käydä asiaa lävitse hyvissä ajoin ennen vihkimistä.
Avioehtosopimuksen voi tehdä myös avioliiton aikana. Pitää kuitenkin muistaa, ettei toista voi pakottaa allekirjoittamaan avioehtosopimusta avioliitossa. Mikäli jo avioliitossa olevat puolisot haluavat tehdä avioehtosopimuksen, tulee heidän olla yhteisymmärryksessä sopimuksen sisällöstä.
Kuka voi toimia todistajana avioehdossa?
Avioehtosopimukseen tarvitaan kaksi todistajaa. Hyvä on jos todistajat ovat esteettömiä eli sellaisia henkilöitä, jotka eivät ole kummankaan puolison lähisukulaisia.
Mitä tarkoittaa romanttinen avioehto?
On olemassa myös niin sanottu romanttinen avioehto, joka tarkoittaa sopimusta, jossa avioehto on voimassa vain avioeron sattuessa. Eli jos avioero toteutuu, omaisuus jaetaan avioehtosopimuksen mukaisesti, mutta jos avioliitto päättyy toisen osapuolen kuolemaan, avioehtosopimusta ei silloin noudateta.
Voiko avioehdon perua?
Aviopuolisot voivat yhteisellä päätöksellä perua avioehtosopimuksen. Tällöin tulee tehdä uusi avioehtosopimus, jossa sovitaan aiemmin tehdyn avioehdon perumisesta. Avioehtosopimuksen perumiseen vaaditaan siis molempien aviopuolisoiden suostumus ja allekirjoitukset sekä todistajat. Avioehdon perumisesta voit lukea lisää täältä.
Avio-oikeuden toteuttaminen avioliiton päättyessä eli ositus
Avioliiton päättyessä suoritettavassa osituksessa lasketaan yhteen kummankin puolison avio-oikeuden alaisen omaisuuden määrä, vähennetään kummankin osalta erikseen hänen omat velkansa ja näin saadut puolisoiden netto-omaisuudet lasketaan yhteen. Yhteenlasketun netto-omaisuuden puoliosuus ilmaisee avio-osan määrän. Puolisoista varakkaampi on velvollinen suorittamaan toiselle tältä puuttuvan osan niin sanottuna tasinkona. Avoerossa tapahtuvasta osituksesta voit lukea lisää täältä.
Avio-oikeuden poissulkeminen
Avioehtosopimuksella on mahdollista sulkea avio-oikeus pois kokonaan tai vaikka osittain. Välillä kokonaan poissulkemista kutsutaan myös termillä totaalinen avioehtosopimus. Mikäli avioehtosopimus on täydellisesti avio-oikeuden poissulkeva kummankin puolison osalta, avioliiton päättyessä ei suoriteta ositusta vaan omaisuuden erottelu. Tällöin kumpikaan ei maksa toiselle tasinkoa, vaan puolisot pitävät oman omaisuutensa myös avioliiton päättymisen jälkeen.
Avioehto voi olla yksipuolinen tai molemminpuolinen. Avioehdon voi siis tehdä myös yksipuolisena siten, että vain toisella puolisoista on avio-oikeus toisen omaisuuteen.
Avioehto voi olla osittainen
Avioehdon voi tehdä myös koskemaan vain osaa omaisuudesta.
Avioehto on mahdollista tehdä myös osittaisena siten, että tietty omaisuus jää avio-oikeuden ulkopuolelle. Tällaista omaisuutta voi tyypillisesti olla esimerkiksi perintönä tai lahjana saatu omaisuus tai ennen avioliittoa hankittu omaisuus, kuten esimerkiksi:
– lahjana saatu suvun kesämökki
– yrityksen osakkeet, jos toinen puolisoista on yrittäjä
– asunto, joka on ollut toisen puolison omaisuutta ennen avioliittoa
Avioehto voi koskea vain avioeroa
Avio-oikeuden poissulkeminen voidaan rajoittaa koskemaan vain avioliiton purkautumista avioeron johdosta. Tällaisen sopimuksen mukaan puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen, jos avioliitto päättyy toisen puolison kuolemaan ja avio-oikeus suljetaan pois vain, mikäli avioliitto päättyy avioeroon.
Miten avioehtosopimus tehdään?
Avioehtosopimuksen voi tehdä kihla- tai aviopari tai parisuhteensa rekisteröinyt pari. Se voidaan tehdä ennen avioliittoa tai avioliiton aikana.
Avioehtosopimus tulee tehdä noudattaen avioliittolaissa säädettyjä muotomääräyksiä: avioehto on tehtävä kirjallisesti, se on allekirjoitettava ja kahden esteettömän todistajan on todistettava se oikeaksi. Avioehtosopimus tulee voimaan vasta kun se on rekisteröity Digi- ja väestövirastossa.
Avioehtosopimus tulee tehdä noudattaen avioliittolaissa säädettyjä muotomääräyksiä:
1. avioehto on tehtävä kirjallisesti
2. avioehto on allekirjoitettava
3. kahden esteettömän todistajan on todistettava se oikeaksi
4. sopimus tulee voimaan vasta kun se on rekisteröity Digi- ja väestötietovirastossa.
Avioehdon rekisteröinti täytyy tehdä
Muodoltaan pätevä ja puolisoiden yhdessä laatima avioehto ei saa niitä oikeusvaikutuksia, joita puolisot ovat tarkoittaneet, ellei sitä ole rekisteröity. Digi- ja väestövirastossa ei tutkita avioehdon muodollista pätevyyttä, joten myös muotovirheellinen – ja sittemmin riitautettavissa oleva – avioehto voidaan rekisteröidä.
Avioehto ja Asianajotoimisto Amos
Avioehtosopimuksen suunnittelussa ja laatimisessa kannattaa turvautua asiantuntijan apuun. Avioehtomalli on myös saatavilla meiltä. Hoidamme koko prosessin puolestanne alusta loppuun. Voit tutustua hinnastoomme tästä.
Varaa ilmainen alkukartoitusTee ilmainen tilanneanalyysi