Miten lapsiriita sovitellaan?

08.10.2024

Follo-sovittelu

Lapsen huoltoa, tapaamista ja elatusta koskeva riita voidaan sovitella tuomioistuimessa. Tätä kutsutaan niin sanotuksi follo-sovitteluksi. Sovittelussa on läsnä sovitteluun erikoistunut tuomari sekä sosiaalityöntekijä tai psykologi. Lisäksi sovitteluun voi ottaa mukaan lakimiehen avustajaksi.

Sovittelu kestää usein useamman tunnin. Sen on tarkoitus olla hyvin keskustelevainen tilaisuus ja tarjota vanhemmille mahdollisuus ratkaista tulehtunutta tilannetta asiantuntijoiden avustuksella. Avustajien ei tule olla äänessä liikaa vaan pikemminkin toimia sovintoneuvotteluissa vanhemman tukena.

Varautuminen lapsiasian sovitteluun lakimiehen kanssa

Follo-sovitteluun on kuitenkin viisasta varautua kääntymällä lakimiehen puoleen ajoissa. Lapsiasioihin erikoistunut lakimies pystyy antamaan arvion siitä, mitä vastapuolen vaatimuksista voi pitää kohtuullisina ja mitkä niistä ovat sellaisia, että niitä ei koskaan tultaisi hyväksymään tuomioistuimessa. Samoin omat vaatimukset on hyvä käydä läpi ja selvittää, olisiko niitä mahdollista saavuttaa oikeusteitse. On hyvä pitää mielessä, että  mikäli sovitteluratkaisun tekeminen ei onnistu, ainoaksi keinoksi jää varsinaisen lapsiriidan vireille laittaminen käräjäoikeudessa.

Omaa lasta koskevaa asiaa murehtiessa ulkopuolinen apu on usein tarpeen. Omille ajatuksille on hyvä saada objektiivinen mielipide lakimieheltä. Ennakkovalmistautuminen onkin usein sovittelun tärkein vaihe.

Sovittelun edetessä pidetään taukoja, joiden aikana avustaja kertoo näkemyksensä sovittelun etenemisestä. Avustajan tehtävä on myös sovittelupöydässä antaa tarvittaessa näkemyksensä sovittelussa käsiteltävistä asioista – esimerkiksi vastapuolen vaatimuksista. Täysin epätavanomaista ei ole sekään, että vastapuolen avustaja alkaa ajaa asiaa liian aggressiivisesti ja tavoitella asian ”voittamista hinnalla millä hyvänsä”. Tällöin oman avustajan tehtävänä on puuttua tilanteeseen.

Lapsiasian onnistunut sovittelu

Mikäli vanhemmat kykenevät sovittelussa löytämään yhteisymmärryksen, tuomari laatii sopimuksen, jossa on tarkasti yksilöity tapaamisajat, huoltajuus sekä elatusavun suorittaminen. Stressaavassa tilanteessa kalenterin läpikäyminen voi olla vaikeaa. Avustajan tehtävänä on käydä vanhemman kanssa kalenteria läpi ja auttaa löytämään sopivat päivät tapaamisille. Sopimuksesta on tarkoitus tehdä niin yksityiskohtainen, että siitä selviät tavanomaisten tapaamisten lisäksi myös juhlapyhien ja loma-aikojen tapaamiset.

Lasta koskeva riita on usein kaikkein merkittävin oikeusriita, mitä elämänsä aikana voi kohdata. Tämän vuoksi siihen on syytä varautua huolella ja ottaa yhteyttä lakimieheen jo hyvissä ajoin. Parhaaseen lopputulokseen päästään, kun molemmat vanhemmat ovat valmistautuneet sovitteluun huolellisesti ja avustajat antavat oman osaamisensa asian sovinnolliseen ratkaisuun.

Artikkelin kirjoitti lakimies Samvel Margarjan. Hänelle saa aina soittaa maksuttoman puhelun, p. 010 299 5090.