Ositus avioerossa

08.12.2024

Ositus on toimitus, jossa puolisoiden omaisuus jaetaan. Omaisuuden jakamistarpeeseen voi johtaa joko avioero tai toisen puolison kuolema. Ositus on mahdollista toimittaa heti sen jälkeen, kun avioeroa koskeva asia on tullut vireille käräjäoikeudessa. Ositustoimitus käynnistyy sen jälkeen, kun toinen puolisoista on esittänyt vaatimuksensa omaisuuden jakamisesta. Ositus toimitetaan vain sellaisissa tilanteissa, joissa puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Jos puolisot ovat tehneet avioehdon ja heillä ei ole lainkaan avio-oikeutta toisen omaisuuteen, osituksen sijaan toimitetaan tällöin omaisuuden erottelu.

Osituksen pääsääntö

Pääsäännön mukaan avioeron perusteella toimitettavassa osituksessa puolisoiden omaisuus jaetaan tasan heidän välillään. Tästä on kuitenkin olemassa poikkeuksia esimerkiksi avioehdon vuoksi. Puolisot voivat toimittaa osituksen itse jakamalla omaisuutensa keskenään tekemänsä sopimuksen mukaisesti. Vaihtoehtoisesti osituksen voi myös toimittaa tuomioistuimen tähän tehtävään määräämä pesänjakaja, mikäli puolisot eivät pääse keskenään sopimukseen siitä, miten omaisuus jaetaan.

Omaisuus, johon ei ole avio-oikeutta

Omaisuus, johon toisella puolisolla ei ole avio-oikeutta, on sellainen omaisuus, jonka puoliso on ansainnut taikka saanut perintönä, lahjana tai testamentin nojalla avioliiton purkauduttua toisen puolison kuoleman vuoksi sekä sellainen omaisuus, jonka puoliso on ansainnut taikka saanut perintönä, lahjana tai testamentin nojalla sen jälkeen, kun avioeroa koskeva asia on tullut vireille käräjäoikeudessa.

Koska osituksen voi tehdä?

Ositustoimituksen käynnistyminen edellyttää, että toinen puolisoista sitä vaatii. Ositus voidaan toimittaa heti sen jälkeen, kun avioeroa koskeva hakemus on tullut käräjäoikeudessa vireille. Vaikka avioeroa koskee kuuden kuukauden harkinta-aika, osituksen osalta tätä harkinta-ajan kulumista ei tarvitse jäädä odottamaan. Ositus voidaan siis toimittaa heti asian tultua vireille..

Miten omaisuus jaetaan osituksessa?

Pääsäännön mukaan puolisoiden koko omaisuus jaetaan avioeron perusteella toimitettavassa osituksessa puolisoiden välillä tasan. Osituksessa puolisoiden avio-oikeuden alaiset omaisuudet lasketaan yhteen ja jaetaan sitten niin, että kumpikin puoliso saa yhteenlasketusta omaisuudesta itselleen puolet. Käytännössä omaisuus jaetaan niin, että enemmän omistava puoliso suorittaa tasinkoa vähemmän omistavalle puolisolle. Tasinko on mahdollista maksaa rahana tai luovuttamalla toiselle puolisolle jotakin omaisuutta. Tasingon luovuttajalla on vapaus päättää, missä muodossa hän tasingon suorittaa.

Jos puolisoilla on avioehto, omaisuuden osituksessa noudatetaan avioehtoa. Lisäksi ositusta voidaan joskus sovitella kohtuusnäkökohtien nojalla, jolloin ositusta ei välttämättä myöskään toimiteta pääsäännön mukaisesti.

Avioehtosopimuksen vaikutus ositukseen

Avioehtosopimus vaikuttaa siihen, miten omaisuus osituksessa jaetaan. Avioehtosopimus on voitu määrätä koskemaan molempien puolisoiden koko omaisuutta. Jos kummallakaan puolisolla ei ole avio-oikeutta lainkaan toistensa omaisuuteen, osituksen sijaan toimitetaan omaisuuden erottelu. Erottelussa omaisuutta ei lasketa yhteen ja jaeta tämän jälkeen tasan puolisoiden välillä, vaan kumpikin puoliso pitää itsellään oman omaisuutensa.

Avioehtosopimuksessa puolisoiden avio-oikeuden ulkopuolelle on voitu rajata vain jokin tietty omaisuus. Tällöin puolisoiden välillä toimitetaan ositus, jossa kaikki muu omaisuus jaetaan puolisoiden kesken tasan paitsi avioehdolla avio-oikeuden ulkopuolelle rajattu omaisuus. Tämä omaisuus jätetään laskelmien ja jaon ulkopuolelle.

Miten ositus toimitetaan?

Puolisoilla on mahdollisuus toimittaa ositus keskenään, usein lakimiestensä avustamana. Tätä kutsutaan sopimusositukseksi. Sopimusosituksessa puolisot jakavat omaisuutensa keskenään tekemänsä sopimuksen mukaisesti. Tehdystä osituksesta tulee laatia ositussopimus, joka tulee allekirjoittaa ja siihen tulee merkitä osituksen päivämäärä. Lisäksi kahden esteettömän henkilön tulee todistaa osituskirja oikeaksi.

Toinen vaihtoehto osituksen toimittamiselle on toimitusositus. Toimitusosituksessa tuomioistuin voi hakemuksen perusteella määrätä lakimiehen pesänjakajaksi toimittamaan ositus. Tällaisista osituksista tulee myös laatia asiakirja, mutta toimitusosituksessa ainoastaan pesänjakaja allekirjoittaa sen.

Artikkelin kirjoitti asianajaja Tuula Rainto. Hänelle voi aina soittaa maksuttoman 15 minuutin konsultaatiopuhelun, p. 010 2995090. Hän on toiminut useissa avioeroissa pesänjakajana.