Työsopimuksen purkaminen

04.12.2024

Työsuhteen purkaminen päättää työsuhteen heti ja ilman irtisanomisaikaa. Purkaminen pohjautuu sopimuskumppanin viaksi luettavaan seikkaan, kuten olennaiseen velvoitteiden rikkomiseen tai laiminlyöntiin. Koska purkaminen on irtisanomista rajumpi tapa päättää työsopimus, työsopimuksen purkaminen on mahdollista vai, mikäli sille hyvin painavat perusteet.

 

Työsuhteen muodolla ei ole purkamisen kannalta merkitystä – sekä toistaiseksi voimassa oleva että määräaikainen työsopimus voidaan purkaa.

Työsopimus voidaan purkaa kolmella eri perusteella: koeaikapurulla, erittäin painavasta syystä tai työntekijän luvattoman yli seitsemän päivää kestäneen poissaolon vuoksi (luvatonta poissaoloa koskevan artikkelin voit lukea täältä). Tuoreimmassa oikeuskäytännössä työnantajan koeaikapurun perusteita on riitautettu esimerkiksi syrjintäperusteilla. On suositeltavaa, että yritykset kääntyvät työsuhteen päättämiseen liittyvissä kysymyksissä lakimiehen puoleen jo ennen purkamiseen ryhtymistä. Mikäli työnantaja erehtyy, lopputuloksena voi olla huomattavan ankara korvausvelvollisuus.

 

Koeaikapurku

Koeaika on työsuhteen alussa sovittu enintään kuuden kuukauden ajanjakso, jonka aikana sekä työnantaja että työntekijä voivat purkaa työsopimuksen välittömästi. Määräaikaisissa työsuhteissa koeaika, mukaan lukien mahdolliset pidennykset (esimerkiksi perhevapaan vuoksi), voi olla korkeintaan puolet työsopimuksen kestosta, mutta enintään kuusi kuukautta. Työsopimusta solmittaessa työnantajan on kerrottava työntekijälle, miten työehtosopimus vaikuttaa koeaikaan, mikäli se sitoo työnantajaa.

Työnantajan näkökulmasta koeajan tarkoitus on antaa mahdollisuus arvioida, sopiiko työntekijä suunniteltuihin työtehtäviin ja onko hänen osaamisensa riittävä. Jos näin ei ole, työnantajalla on oikeus purkaa työsuhde koeajan aikana. Työsopimusta ei kuitenkaan saa purkaa syrjivistä tai muista koeaikaan nähden epäasiallisista syistä. Työhön soveltuvuuden arviointi vaatii aikaa ja työn aloittamista, sillä työnantaja ei voi tehdä päätöksiä työntekijän soveltuvuudesta vain lyhyen työskentelyn perusteella. Koska koeajan tarkoitus liittyy toisen osapuolen suorituksen arvioimiseen, tuotannolliset ja taloudelliset syyt eivät ole laillisia perusteita koeaikapurulle.

Työnantajan on tarvittaessa pystyttävä todistamaan, että purkamiselle on olemassa perustellut syyt. Hyväksyttäviä syitä työsuhteen purkamiselle voivat olla esimerkiksi puutteet työn suorittamisessa (kuten heikko työlaatu tai luvattomat poissaolot) tai työntekijän yleinen sopimattomuus työtehtävään (kuten yhteistyökyvyn puute tai epäasiallinen käyttäytyminen).

Työsuhteen päättymisilmoitus tulee antaa ja työsuhteen päättyä koeajan sisällä. Mikäli työntekijä on poissa työstä koeajan viimeisinä päivinä, voidaan ilmoitus purkamisesta lähettää hänelle kirjattuna kirjeenä. Kun kirje on postitettu ennen koeajan päättymistä, on purkuperusteeseen vedottu oikeassa ajassa.

 

Työsopimuksen purkaminen erittäin painavavasta syystä

Työnantaja saa purkaa työsopimuksen noudattamatta irtisanomisaikaa vain erittäin painavasta syystä. Erittäin painava syy purkaa työsuhde syntyy silloin, kun työntekijä olennaisesti laiminlyö tai rikkoo työsopimuksesta tai laista johtuvia työsuhteeseen liittyviä velvoitteitaan niin vakavalla tavalla, ettei työnantajalta kohtuudella voida edellyttää sopimussuhteen jatkamista sovitun työkauden loppuun tai edes irtisanomisajan pituista aikaa.

 

Esimerkkejä purkuperusteista

Työnantaja voi purkaa sopimuksen, mikäli olosuhteet eivät vaadi muuta arviointia, erityisesti seuraavissa tapauksissa, kun työntekijä:

    • on sopimusta tehtäessä olennaisessa asiassa harhaanjohtanut työnantajaa,
    • välinpitämättömyydellään vaarantaa työpaikan työturvallisuuden tai esiintyy siellä päihtyneenä tai käyttää kiellettyjä päihteitä,
    • törkeästi loukkaa työnantajan, tämän perheen, sijaisen tai työtovereiden kunniaa tai käyttää heitä vastaan väkivaltaa,
    • rikkoo vakavalla tavalla salassapitovelvoitetta tai kilpailevaa toimintaa koskevia sääntöjä,
    • on jatkuvasti kykenemätön suoriutumaan työtehtävistään, tai
    • tahallaan tai huolimattomuudestaan laiminlyö työvelvoitteensa ja jatkaa sitä huolimatta varoituksesta.

Purkuperusteen täyttyminen edellyttää, että työntekijän toiminta aiheuttaa niin vakavaa loukkausta, ettei hänen voida kohtuudella edellyttää kestävän sopimusloukkausta edes irtisanomisajan verran. Jos laiminlyönti tai työntekijän velvollisuuksien rikkominen on erittäin vakavaa, purkamisperuste voi syntyä jo yhden rikkomuksen seurauksena. Syyn painavuutta on aina suositeltavaa tarkistaa asiantuntijan kanssa ennen työsuhteen lopettamista.

 

Purkamisoikeutta on käytettävä nopeasti

Purkamisoikeus lakkaa olemasta, jos työsopimusta ei pureta 14 päivän sisällä siitä, kun työnantaja sai tiedon purkamisperusteen olemassaolosta. Aika lasketaan siitä hetkestä, jolloin työnantaja sai tiedon purkuperusteesta. Tämän 14 päivän jälkeen perustetta voidaan vielä hyödyntää irtisanomiseen, mutta tällöin kyse on irtisanomisesta, jolloin irtisanomisaikaa on noudatettava.

 

Kuuleminen ja purkamisilmoituksen tiedoksianto

Työntekijää on kuultava ennen purkamisilmoituksen antamista, kun syynä on koeaika tai erittäin painava syy. Hänelle tulee varata mahdollisuus pyytää avustaja mukaansa kuulemistilaisuuteen. Purkamisilmoitus on annettava henkilökohtaisesti aina kun se on mahdollista. Ainoastaan silloin, kun työntekijää ei tavoiteta, se voidaan lähettää sähköisesti tai kirjattuna kirjeenä hänen kotiosoitteellaan. Ilmoituksen katsotaan tulleen tällöin työntekijän tietoon viimeistään seitsemäntenä päivänä kirjeen lähettämisestä.

 

Jari Sotka
Asianajaja, MBA

Puh. 040 544 0610
[email protected]

Asianajotoimisto Amos Oy
www.amoslaki.fi

Kirjoittaja on toiminut lakimiehenä ja asianajajana yli 25 vuotta keskittyen koko työuransa ajan pienten ja keskisuurten yritysten oikeudellisten ongelmien ennaltaehkäisyyn ja ratkaisemiseen.