Alaikäinen on alle 18-vuotias henkilö. Kuolinpesällä tarkoitetaan vainajan varojen, velkojen ja osakkaiden kokonaisuutta. Alaikäinen voi olla jakamattoman kuolinpesän osakkaana joko yleistestamentin tai perillisaseman perusteella. Alaikäiselle tulee määrätä kuolinpesän hallintoa varten edunvalvoja. Lapsi on tällöin edunvalvojansa päämies. Edunvalvojan asettaminen on tärkeää, koska muuten lapsi saattaa jäädä heikkoon asemaan kuolinpesän päätöksenteossa. On katsottu, että ilman edunvalvojaa lapsi saattaisi kärsiä oikeudenmenetyksiä ja edunvalvojalla lisätään lapsen oikeusturvaa.
Edunvalvojan sijainen alaikäiselle
Pääsäännön mukaan lapsen vanhemmat ovat yhdessä lapsen edunvalvojia lapsen syntymästä alkaen. Tällöin vanhemmat käyttävät yhdessä puhevaltaa lapsen puolesta kuolinpesää koskevissa asioissa, kuten esimerkiksi päätettäessä pesän omaisuuden ylläpitotoimista, pesänselvittäjän hakemisesta tai pesänjaon aloittamisesta. Poikkeuksen muodostaa kuitenkin eturistiriitatilanne, eli tilanne, jossa vanhemmat ovat saman kuolinpesän osakkaita. Eturistiriitatilanteen ollessa käsillä vanhempi on esteellinen toimimaan edunvalvojana esimerkiksi perinnönjaossa tai -osituksessa. Tällöin lapselle määrätään edunvalvojan sijainen. Edunvalvoja ei saa tehdä päätöksiä vapaasti oman mielensä mukaan, vaan hänen tulee kaikessa toiminnassaan ajatella ja edistää nimenomaan lapsen etua ja parasta.
Edunvalvojan sijaiseksi voi ehdottaa esimerkiksi lakimiestä ja asiaa haetaan DVV:stä.
Paitsi että edunvalvojan tulee oma-aloitteisesti pyrkiä edistämään lapsen etua, myös DVV valvoo edunvalvojan toimintaa. DVV:lle tulee lähettää jäljennös perukirjasta kuukauden kuluessa perunkirjoituksen toimittamisesta. Holhousasioiden rekisteriin on tehtävä merkintä, mikäli lapsella on edunvalvojan hoidettavana kuolinpesässä vähintään 20 000 euron arvosta omaisuutta. On tärkeää huomioida, että 20 000 euron laskennassa ei tarvitse vielä olla vähennettynä kuolinpesän velkoja. Kyse on siis bruttosummasta. Edunvalvojan on säilytettävä sellainen omaisuus, jota lapsi edunvalvonnan kestäessä tai myöhemmin tarvitsee tai jolla muutoin on lapselle erityistä arvoa.
Kun ollaan aikeissa myydä kuolinpesän omaisuuteen kuuluva kiinteistö, myyntiluvan lapsen puolesta antaa DVV. Hakemuksen asiasta tekee edunvalvoja. Muihinkin tiettyihin kuolinpesässä tehtäviin oikeustoimiin luvan alaikäisen puolesta antaa DVV. Tällaisia kuolinpesässä tehtäviä oikeustoimia ovat muun muassa sopimus kuolinpesän luovuttamisesta pesänselvittäjän hallintoon, perintöosuudesta luopuminen tai perukirjan tai perinnönjakokirjan allekirjoittaminen. Edunvalvojan on perusteltava DVV:lle tekemässään lupahakemuksessa, millä tavoin oikeustoimi edistää päämiehen (lapsen) parasta. Aiotun oikeustoimen täytyy siten olla jo melko yksityiskohtaisesti selvillä, jotta lupa voitaisiin myöntää.
Artikkelin kirjoitti asianajaja Tuula Rainto. Hän on erikoistunut perheoikeuteen. Hänelle voi aina soittaa maksutta 15 minuutin konsultaatiopuhelun. p. 010 2995090
Aiheeseen liittyvät kirjoitukset:
Jakamattoman kuolinpesän omaisuuden myynti
Voiko kuolinpesäosuuden myydä tai lahjoittaa?
Pesänjakajan hakeminen kuolinpesään