Aviopuolison lapset perillisinä – tiedätkö mihin perintöveroluokkaan he kuuluvat?

03.05.2019

Olen lapseton naimisissa oleva nainen. Lain mukaan aviopuolisoni perii minut, mikäli minulla ei ole testamenttia. Havahduin miettimään tätä asiaa mennessämme muutama vuosi sitten naimisiin ja laittaessamme omia papereitamme kuntoon ja järjestykseen. Uusperheessä erityisesti kannattaa miettiä: kun mennään uudelleen naimisiin, perheen käsitys laajenee. Aviopuolisollani on lapsia, mukavia sellaisia ja joiden elämään toivon pelkkää hyvää. Eli tietyllä tapaa ajattelen kuten vanhempi omista lapsistaan, mutta he eivät lain mukaan hyvistä ajatuksistani huolimatta peri minua kuten lapseni, ellen tee testamenttia.

Selvittelin asiaa ja päädyin toivomukseen, että aviopuolisoni lapset perivät minut aikanaan. Tein testamentin heille, sillä muuten he eivät perisi minua. Perinnön saisi aviopuolisoni. Hän siirtäisi sitten aikanaan omaisuutta lapsilleen ja perintö- tai lahjaverot tulisivat kahteen kertaan maksuun. Ensin minut perivälle aviopuolisolleni ja sitten hänen jälkeensä hänet periville lapsilleen.

Testamentilla siis vaikutin lasten perintöveroluokkaan sekä siihen ettei veroja makseta kahteen kertaan samasta omaisuudesta. Eli kun teen testamentin aviopuolisoni lapsille heidän veroluokkansa muuttuu. Verottaja kohtelee heitä perintäverotuksessa kuten rintaperillistä. Ero näin säästetyssä veroprosenteissa on huomattava.

Testamentti kannattaa tehdä jo pelkästään verosuunnittelu mielessä.

Artikkelin laati Lakimies Tuula Rainto, Lakiasiaintoimisto Amos. Hänelle saa aina soittaa maksuttoman puhelun, p.010 299 5090. Voit tutustua hinnastoomme tästä

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset:
Pienennä perintöveroa testamentilla
Perimysjärjestyksen tietopaketti
Perintösuunnittelu

 

Lakimies Tuula Rainto, Lakiasiaintoimisto Amos. Hänelle saa aina soittaa maksuttoman puhelun, p.010 299 5090