Usein sanotaan, että tilastot eivät valehtele, ja onkin fakta, että Suomen väestö ikääntyy nopeasti. Väestön ikääntymisen myötä tarve asioiden hoitamiselle kasvaa, kun ihmisten toimintakyky heikkenee. Monille suomalaisille perinteinen edunvalvonta on tuttu keino hoitaa asioita toimintakyvyttömyyden kohdatessa, mutta edunvalvontavaltuutus, jota koskeva laki on ollut voimassa jo 15 vuotta, on jäänyt monille tuntemattomammaksi.
Soita 010 299 5090 . Varaa ilmainen alkukartoitus
Mikä on edunvalvontavaltuutus?
Edunvalvontavaltuutuksella tarkoitetaan lyhyesti edunvalvontavaltakirjassa valtuutetulle annettua valtuutusta hoitaa valtuuttajan eli edunvalvontavaltakirjan laatijan asioita silloin, kun hän ei tähän enää itse sairauden tai muun syyn vuoksi kykene. Valtakirjassa valtuutettu voidaan valtuuttaa hoitamaan valtuuttajan taloudellisia asioita sekä sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyviä asioita.
Edunvalvontavaltuutus liittyy vahvasti henkilön itsemääräämisoikeuteen, jolla tarkoitetaan oikeutta vaikuttaa itseään koskeviin päätöksiin. Edunvalvontavaltuutus on erinomainen tapa turvata itsemääräämisoikeus ennakollisesti, sillä valtakirjalla henkilö voi selkeästi ilmaista, kuinka haluaa asioidensa tulevaisuudessa järjestyvän. Valtakirjan sisältö voidaan räätälöidä valtuuttajan toiveiden mukaisesti.
Ilman edunvalvontavaltuutusta edunvalvonta järjestetään holhoustoimilain mukaisesti. Tällöin henkilö voi joutua yleisen edunvalvonnan piiriin. Vaikka Suomessa kaikilla on oikeus edunvalvontaan, yleisten edunvalvojien työmäärä voi olla huomattava. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla yksi edunvalvoja saattaa hoitaa satoja päämiehiä, mikä vaikeuttaa yksilöllistä valvontaa. Myös lähipiirin jäsen voidaan määrätä edunvalvojaksi, mutta tällöin edunvalvojan oikeudet ja velvollisuudet määräytyvät suoraan lain perusteella. Edunvalvontavaltakirjalla on mahdollista välttää ylimääräinen byrokratia ja varmistaa yksilöllinen edunvalvonta.
Muotoseikoista
Edunvalvontavaltakirja on juridinen, muotomääräinen asiakirja, joten asiantuntijan apu on suositeltavaa sen laatimisessa. Digi- ja väestötietoviraston tilastojen mukaan noin 20 prosenttia edunvalvontavaltakirjoista jää vahvistamatta virheiden vuoksi. Jos valtakirjaa ei voida vahvistaa sen muotovirheiden vuoksi, uuden valtakirjan laatiminen voi olla mahdotonta esimerkiksi etenevän muistisairauden vuoksi. Siksi valtakirjan laatimiseen kannattaa panostaa hyvissä ajoin.
Asiantuntija osaa myös antaa neuvoja tilanteisiin, joita ei välttämättä itse tule ajatelleeksi. Tiedätkö esimerkiksi, saako valtuutettu lahjoittaa valtuuttajan omaisuutta, tai milloin valtuutettu on esteellinen hoitamaan valtuuttajan asioita? Nämä ovat asioita, joita kannattaa ennakoida
Edunvalvontavaltakirja on kiistatta tärkeä asiakirja. Sen laatiminen kannattaa aina. Ennakointi on viisasta, se helpottaa ja tuo turvaa sinun sekä läheistesi elämään.
Artikkelin kirjoitti lakimies Santeri Valkamo. Hänelle saa aina soittaa maksuttoman puhelun, p. 010 299 5090. Voit tutustua hinnastoomme tästä.
Tee ilmainen tarvekartoitus
Aiheeseen liittyvät kirjoitukset:
Minkälainen on hyvä edunvalvontavaltakirja?
Koska edunvalvontavaltakirja kannattaa laatia?