Nykyisen joulurauhan julistus pohjautuu kuningatar Kristiinan käskykirjeeseen vuodelta 1640. Joulurauhan julistuksen sisältö on vaihdellut vuosisatojen aikana. 1800-luvun julistuksissa saattoi vielä olla tarkka lista rikoksista ja sakon määristä. 1930-luvulla joulurauhan poistuttua lainsäädännöstä – tekstiin lisättiin sanoitusta ”raskauttavista asianhaaroista”.
Perusteet joulurauhan julistamiselle löytyvät Raamatusta ja enkelien Maassa rauha -kehotuksesta jouluyönä. Julistus on aikanaan ollut osa yhteiskuntajärjestyksen ylläpitämistä. Kirkolla oli silloin keskeinen merkitys. Joulurauhan julistuksen jälkeen kaupankäynti ja kaikki muu arkinen työ loppui. Joulun ajan rikkomuksista annetut tuomiot olivat ankarampia kuin muulloin. Esimerkiksi sodankäynnin keskeyttäminen jouluksi on ollut kirjoittamaton sääntö ja perintö jo keskiajalta kristityissä maissa.
Vaikka joulurauhan julistuksessa uhkaillaan tavallista ankarammilla rangaistuksilla joulurauhan aikana tehdyistä rikkomuksista, joulurauhalla ei ole ollut vuoden 1889 jälkeen mitään oikeudellista merkitystä.
Suomen laki ei ole vuosikymmeniin tuntenut ”raskauttavia asianhaaroja joulun aikana”. Julistus ei siis päde rangaistuksia määriteltäessä. Eli joulurauhan rikkominen ei ole rangaistusten ”koventamisperuste”.
Joulurauha julistettiin Turusta ensimmäisen kerran 1200-luvun lopulla. Joulurauha on jäänyt vuosien varrella julistamatta vain muutaman kerran. Vuonna 1917, kun Turussa oli miliisien kapina ja jouluna 1939 talvisodan aikaan.
JOULURAUHAN JULISTUS
Huomenna, jos Jumala suo,
on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla;
ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha kehoittamalla
kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään
sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään,
sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulujuhlaa jollakin
laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee,
on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen
rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta
ja rikkomuksesta erikseen säätävät. Lopuksi toivotetaan kaupungin
kaikille asukkaille riemullista joulujuhlaa.
Artikkelin laati Lakimies Tuula Rainto, Lakiasiaintoimisto Amos. Hänelle saa aina soittaa maksuttoman puhelun, p.010 299 5090. Voit tutustua hinnastoomme tästä
Aiheeseen liittyvät kirjoitukset:
Miten työnantajalta saamasi joululahja muuttuukin verotettavaksi tuloksi? Huomioi nämä!
Huomioi nämä tehdessäsi lahjakirjaa