Kesämökin lahjoitus lapselle – Näin minimoit lahjaveron

21.02.2022

Kesämökin voi lahjoittaa jo elinaikana lapsille tai lapsenlapsille. Omana elinaikana tehty lahjoitus on tehokas keino säästää perintö- ja lahjaveroissa.

Ilman lahjaveroa voi lahjoittaa alle 5.000€

Voit lahjoittaa kesämökin osissa verovapaasti, mikäli teet sen kerran kolmessa vuodessa yhdelle lahjansaajalle ilman lahjaveroa alle 5.000 euron arvoisena osuutena kesämökistä. Jos lahjansaajia on useita, jokainen lahjansaaja voi saada verotta kyseisen osuuden. Jos puolisot omistavat yhdessä kesämökin, kumpikin puoliso voi lahjoittaa omasta osuudestaan jokaiselle lahjansaajalle saman osuuden verotta.

Voit myös lahjoittaa kesämökin vaikka kokonaisuudessaan. Tällöin lahjansaaja maksaa lahjasta perintöverot.

Lakimiehen vinkki: Elinikäinen hallintaoikeuden pidätys laskee lahjaverojen määrää

Hallintaoikeuden pidätys lahjaan

Lahjoitukseen voi ja kannattaa liittää ehto, jonka mukaan lahjanantaja pidättää itsellään elinikäisen hallintaoikeuden kesämökkiin. Kyseisellä ehdolla lahjanantaja turvaa oman käyttöoikeutensa kesämökkiin. Lahjansaajat puolestaan saavat merkittävän verohuojennuksen hallintaoikeusvähennyksenä, kun heitä verotetaan saamastaan lahjasta.

Soita 010 299 5090 . Varaa ilmainen alkukartoitus

Esimerkki lahjaverosta

Esimerkiksi kesämökin lahjoituksen yhteydessä lahjoittaja pidättää itsellään hallintaoikeuden lahjaan, vaikka omistusoikeus siirtyy lahjansaajalle. Hallintaoikeuden pidättäminen ei vaikuta lahjan käypään arvoon, mutta se vaikuttaa lahjaverotuksen perusteena olevaan arvoon.

Verohallinto laskee hallintaoikeuden arvon puolestasi, kun ilmoitat lahjaveroilmoituksella, että lahjoittaja on pidättänyt lahjaan hallintaoikeuden. Lahjavero lasketaan käyvästä arvosta, josta on ensin vähennetty hallintaoikeuden arvo.

Avustamme tarvittaessa teitä lahjaveron laskemisessa ennakolta, jotta verohyöty on teillä tiedossa jo lahjoitusta tehtäessä.

Lahjansaajan puolison avio-oikeuden poissulkeminen

Voit myös lahjakirjassa yhdellä lausekkeella sulkea pois lahjansaajan aviopuolison avio-oikeuden. Lause kuuluu seuraavasti: “Lahjansaajan aviopuolisolla ei ole avio-oikeutta tällä lahjoituksella saatuun omaisuuteen, sen tuottoon tai sen sijaan tulleeseen omaisuuteen.”

Artikkelin kirjoitti Lakimies Tuula Rainto, Lakiasiaintoimisto Amos. Hänelle saa aina soittaa maksuttoman puhelun, p.010 299 5090. Voit tutustua hinnastoomme tästä. Artikkelia päivitetty 21.02.2022.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset:
Pienennä perintöveroa testamentilla
Huomioi nämä tehdessäsi lahjakirjaa
Perintösuunnittelu

 

Lakimies Tuula Rainto, Lakiasiaintoimisto Amos. Hänelle saa aina soittaa maksuttoman puhelun, p.010 299 5090