Kannattaako kesämökki lahjoittaa seuraavalle sukupolvelle?

10.05.2020

Kesämökin voi lahjoittaa jo elinaikana lapsille tai lapsenlapsille. Omana elinaikana tehty lahjoitus on tehokas keino säästää perintö- ja lahjaveroissa.

Ilman lahjaveroa voi lahjoittaa alle 5.000€

Voit lahjoittaa kesämökin osissa verovapaasti, mikäli teet sen kerran kolmessa vuodessa yhdelle lahjansaajalle ilman lahjaveroa alle 5.000 euron arvoisena osuutena kesämökistä. Jos lahjansaajia on useita, jokainen lahjansaaja voi saada verotta kyseisen osuuden. Jos puolisot omistavat yhdessä kesämökin, kumpikin puoliso voi lahjoittaa omasta osuudestaan jokaiselle lahjansaajalle saman osuuden verotta.

Jos lahjoitat kerralla

Voit myös lahjoittaa kesämökin vaikka kokonaisuudessaan. Tällöin lahjansaaja maksaa lahjasta perintöverot.

Elinikäinen hallintaoikeus laskee lahjaverojen määrää

Lahjoitukseen voi ja kannattaa liittää ehto, jonka mukaan lahjanantaja pidättää itsellään elinikäisen hallintaoikeuden kesämökkiin. Ehdolla lahjanantaja turvaa oman käyttöoikeutensa kesämökkiin. Lahjansaajat puolestaan saavat merkittävän verohuojennuksen hallintaoikeusvähennyksenä lahjan verotuksessa.

Esimerkki lahjaverosta

Esimerkiksi kesämökin lahjoituksen yhteydessä lahjoittaja pitää itsellään hallintaoikeuden lahjaan, vaikka omistus siirtyy lahjansaajalle. Hallintaoikeuden pidättäminen ei vaikuta lahjan käypään arvoon, mutta se vaikuttaa lahjaverotuksen perusteena olevaan arvoon.

Verohallinto laskee hallintaoikeuden arvon puolestasi, kun ilmoitat lahjaveroilmoituksella, että lahjoittaja on pidättänyt lahjaan hallintaoikeuden. Lahjavero lasketaan käyvästä arvosta, josta on ensin vähennetty hallintaoikeuden arvo.

Artikkelin kirjoitti Lakimies Tuula Rainto, Lakiasiaintoimisto Amos. Hänelle saa aina soittaa maksuttoman puhelun, p.010 299 5090. Voit tutustua hinnastoomme tästä

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset:
Pienennä perintöveroa testamentilla
Huomioi nämä tehdessäsi lahjakirjaa
Perintösuunnittelu

 

Asianajaja Tuula Rainto, Asianajotoimisto Amos. Hänelle saa aina soittaa maksuttoman puhelun, p.010 299 5090