Mitä pitää tehdä, jos testamentin todistajat olivat esteellisiä?

27.02.2020

Yleensä testamentista ilmoittaa se taho, joka haluaa siihen vedota ja saada testamentin kautta omaisuutta. Ilmoitus täytyy tehdä määrämuotoisesti. Testamentti on siis ensin todistettavasti annettava tiedoksi sinulle.

Yhä useammin minulta kysytään kommentteja siihen, onko testamentti tehty oikein ja ovatko todistajat mahdollisesti olleet esteellisiä. Olen alle koonnut muutaman lähtökohdan ja pikaohjeet sinulle, joka mietit tällaista asiaa parhaillaan.

”Jos olet sitä mieltä, että testamentin todistajat ovat olleet esteellisiä, sinun täytyy reagoida.”

Lähtökohta
” Nyrkkisääntö on se, että testamentin todistajat ovat aina ulkopuolisia.”
Testamentissa EI testamentinsaaja tai hänen sukulaisensa ja puolisot EIKÄ myöskään testamentintekijän sukulaiset ja näiden puolisot voi toimia esteettöminä todistajina.

Jos pidät testamentin todistajia esteellisinä
Jos testamenttiin vedotaan eli joku vaatii omaisuutta testamentin perusteella ja et tätä hyväksy, tulee sinun tehdä testamentin moitekanne. Ei riitä, että ilmaiset tyytymättömyyttä tilanteeseen. Moitekanne nostetaan vainajan viimeisen asuinpaikkakunnan käräjäoikeudessa kuuden kuukauden sisällä siitä, kun olet saanut testamentin todisteellisesti tiedoksi.

Tässä sinulle ohjeita, jos joku vetoaa testamenttiin, jossa on mielestäsi esteelliset todistajat:

1. Varmista vetoaako testamentinsaaja testamenttiin
Jos testamenttiin ei vedota, ei sinun tarvitse tehdä mitään. Testamentin saaja voi esimerkiksi ilmoittaa näin: ”Täällä on testamentti hyväkseni, mutta en tule siihen vetoamaan.”

Ohje:
Laittakaa ilmoituksesta perukirjaan ja perinnönjakokirjaan maininta asiasta.

2. Testamentinsaaja vetoaa testamenttiin ja se annetaan sinulle tiedoksi
Älä hyväksy testamenttia. Älä allekirjoita mitään.

Ohje:
Varmista, esimerkiksi ettei perukirjassa ole mainintaa, että hyväksyt testamentin perukirjan allekirjoituksin tai muulla vastaavalla lauseella. Viimekädessä kieltäydy allekirjoittamasta perukirja.

3. Varmista todistajien esteellisyys juristilta 
Esteellisyys ja esteettömyys ei aina ole välttämättä ilmeistä. Varmista kyseessä olevien todistajien tilanne perintöoikeuteen erikoistuneelta juristilta.

Ohje:
Tarkista asia lakimieheltä.

4. Sinulla 6 kk aikaa nostaa testamentin moitekanne
Ei riitä, että jätät testamentin hyväksymättä ja ilmoitat asiasta vaikkapa sukulaisille tai muille tahoille tai että et allekirjoita vaikkapa perukirjaa.

Ohje:
Sinulla on 6 kk testamentin tiedoksisaannista aikaa nostaa testamentin moitekanne.

Artikkelin laati Lakimies Tuula Rainto, Lakiasiaintoimisto Amos. Hänelle saa aina soittaa maksuttoman puhelun, p.010 299 5090. Voit tutustua hinnastoomme tästä.

Tee ilmainen tarvekartoitus

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset:
Miten turvaat keskinäisellä testamentilla lesken asemaa?
Pienennä perintöveroa testamentilla
Testamentti

 

Lakimies Tuula Rainto, Lakiasiaintoimisto Amos. Hänelle saa aina soittaa maksuttoman puhelun, p.010 299 5090