Perinnönjako ja osakkaiden välinen riita perinnönjaosta   

24.04.2024

Kun perunkirjoitus on tehty, voidaan siirtyä perinnönjakoon. Kenellä tahansa kuolinpesän osakkaista on oikeus esittää vaatimus siitä, että perinnönjakoon ryhdytään. Lähtökohtana pidetään sitä, että perintö jaetaan kuolinpesän osakkaiden keskenään sopimalla tavalla. Aina kuolinpesän osakkaiden välinen sopimusjako ei kuitenkaan tule kyseeseen, jos osapuolet eivät löydä yhteisymmärrystä siitä, miten perintö jaettaisiin.

On hyvin tyypillistä, että perilliset eivät pääse yhteisymmärrykseen siitä, miten perinnönjako suoritetaan. Tällöin yleensä ajaudutaan kuolinpesän jakamisessa pattitilanteeseen.

Miten jakaa kuolinpesä, kun osapuolet ovat riitaisia?

Kuolinpesää ei saada jaettua, jos osapuolet ovat erimielisiä perinnönjaon toteutuksesta. Perinnönjako edellyttää yksimielisyyttä. Mikäli kuolinpesän osakkaat ovat erimielisiä siitä, kuinka perittävän jäämistö tulisi jakaa, on mahdollista määrätä pesänjakaja toimittamaan perinnönjako. Pesänjakajan suorittamaa perinnönjakoa kutsutaan toimitusjaoksi. Vaikka perinnönjakoon määrättäisiinkin pesänjakaja, on tämän tehtävänä kuitenkin pyrkiä saamaan sovinnollinen ratkaisu perinnön jakamisesta kuolinpesän osakkaiden kesken. Lopputuloksena on kuitenkin se, että kuolinpesä tulee jaettua.

Soita 010 299 5090 . Varaa ilmainen alkukartoitus

Pesänjakaja kuolinpesään

Kuka tahansa kuolinpesän osakkaista on oikeutettu itsenäisesti hakemaan käräjäoikeudelta pesänjakajan määräämistä. Hakemusta pesänjakajan määräämiseksi ei tarvitse perustella. Tämä on kunkin yksittäisen kuolinpesän osakkaan oikeus.

Pesänjakajan on oltava lain mukaan tehtävään sopiva henkilö. Yleensä pesänjakajana toimii lakimies. Pesänjakajan on kuitenkin oltava puolueeton kaikkiin kuolinpesän osakkaisiin nähden.

Pesänjakaja suorittaa perinnönjaon kuultuaan kuolinpesän osakkaita ja heidän näkemyksiään.  Tyypillisesti pesänjakaja velottaa tuntipalkkion tehdystä työstä. Pesänjakajan palkkio maksetaan kuolinpesän varoista.

Riitaisessa perinnönjaossa on ehdottomasti suositeltavaa ottaa yhteyttä perintöjurdiikkaan erikoistuneeseen lakimieheen.

Artikkelin laati Asianajaja Tuula Rainto, Asianajotoimisto Amos. Hän toimii useissa kuolinpesissä pesänselvittäjänä ja-jakajana. Hänelle saa aina soittaa maksuttoman konsultaatio puhelun, p.010 299 5090. Voit tutustua hinnastoomme tästä.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset:
Miten perinnönjako tapahtuu?
Perinnönjakokirja

Asianajaja Tuula Rainto, Asianajotoimisto Amos. Hänelle saa aina soittaa maksuttoman puhelun, p.010 299 5090