Miten turvaat keskinäisellä testamentilla lesken asemaa?

27.10.2024

Rintaperillisillä on oikeus vaatia lakiosaa. Testamentilla on mahdollisuus rajata tätä vaatimusta. Rintaperillisellä on aina lähtökohtaisesti oikeus saada vähintään lakiosansa vanhempansa perinnöstä. Lakiosa on puolet hänelle kuuluvasta perintöosasta.

Moni vanhempi toivoo, että kuolinpesä pysyisi jakamattomana ja lesken hallinnoitavissa myös lesken elinaikana. Keskinäiseen testamenttiin voi ja kannattaa laittaa toivomus siitä, etteivät rintaperilliset vaatisi lakiosaansa lesken eläessä. Moni myös tietää, että kyse on vain toivomuksesta eikä määräys sellaisenaan sido juridisesti miltään osin rintaperillisiä. Testamentintekijät monesti luottavat omiin lapsiinsa ja siihen, että lapset kunnioittavat heidän keskinäisessä testamentissaan esitettyä toivomusta. Rintaperillisten taustalla saattaa kuitenkin olla hänen puolisonsa, joka pyrkii vaikuttamaan puolisonsa päätökseen ja suostuttelee tämän vaatimaan lakiosaansa heti.

Keskinäisen testamentin mahdollisuudet

Mikäli yksi rintaperillinen vaatii lakiosansa, saattaa tästä seurata leskelle tai toisille rintaperillisille huomattavia hankaluuksia. Tilanne on ”epäreilu”. Lakiosavaatimuksen esittänyt rintaperillinen saakin kaiken kaikkiaan enemmän kuin toiset, jotka ovat kunnioittaneet vainajan toivomusta. Hän saa silloin heti lakiosansa, myöhemmin perintöosansa ja lopulta perii myös lesken. ”Suositukseni on, että tällainen käyttäytyminen pyritään estämään” Keskinäisellä testamentilla voi estää tällaisen käyttäytymisen. Se tapahtuu parhaiten antamalla lakiosan vaatijalle pienempi osuus myös lesken kuoltua. Tällöin estetään tilanne, jossa vaatija saisi enemmän kuin ne rintaperilliset, jotka ovat kunnioittaneet vainajan toivetta ja jättäneet lakiosan vaatimatta.

Soita ilmaiseksi 010 299 5090 Varaa ilmainen alkukartoitus

Keskinäisen testamentin esimerkkilause

Toivomuksemme on, että lakiosaa ei vaadittaisi. Jos joku rintaperillisistämme kuitenkin vaatii ja saa lakiosansa ensin kuolleen jälkeen, supistetaan hänen oikeuttaan saada perintöä lesken jälkeen siten, että hän saa silloinkin vain lakiosansa.

Lisäksi keskinäisessä testamentissa kannattaa olla maininta siitä, että leski voi maksaa lakiosan aina rahassa. Sinun ei tarvitse olla alan asiantuntija, voit kääntyä puoleemme. Asianajaja Tuula Rainto Asianajotoimisto Amos

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset:
Pienennä perintöveroa testamentilla
Mitä pitää tehdä, jos testamentin todistajat olivat esteellisiä?
Testamentti

 

Varaa ilmainen alkukartoitus

 

Tee ilmainen tilanneanalyysi

 

Lakimies Tuula Rainto, Lakiasiaintoimisto Amos. Hänelle saa aina soittaa maksuttoman puhelun, p.010 299 5090