fbpx

Perintöveroprosentti nousee progressiivisesti, eli mitä enemmän perintöä saa, sitä suuremman prosentin perinnöstä joutuu maksamaan veroa. Perintö voi olla rahaa, osakkeita, osuus asunnosta, mökki, metsää tai maata, mitä vain. Perittävien asioiden arvo lasketaan yhteen, ja verotus muodostuu kokonaissumman mukaan.

Perintöverosta

Suomessa kuka tahansa saa periä 20.000€ verovapaasti. Leski perii 110.000€ verovapaasti. Perintöä voi jakaa useammalle perilliselle. Kannattaa myös käyttää huolellista harkintaa antaako testamentissa omaisuuden omistusoikeudella, hallintaoikeudella vai hallinta- ja käyttöoikeudella. Perintövero osoitetaan aina sille taholle, jolle omistusoikeus siirtyy.

Veroprosenttiin vaikuttaa myös sukulaissuhde: lähiomaiset (esimerkiksi lapset, lapsenlapset ja aviopuoliso) kuuluvat ensimmäiseen luokkaan ja sisarukset ja kaikki siitä kaukaisemmat toiseen veroluokkaan.

Etukäteen kannattaa lahjoittaa omaisuutta

Alle 5 000 euron lahja on veroton, jos se annetaan kolmen vuoden aikana. Asiaa voi siis ennakoida.

Perinnön jättäjä voi elossa ollessaan pilkkoa perintösummaa pienemmiksi summiksi ja lahjoittaa kelle tahansa alle 5 000 euroa kolmen vuoden välein. Alle 5 000 euron summasta ei tarvitse maksaa lahjaveroa.

Siirrä yhden sukupolven yli lapsenlapsille

Perintöä voi myös hajauttaa perillisten kesken, sillä perintövero on perijäkohtainen. Prosentti pienenee, kun perinnöllä on enemmän jakajia.

 Esimerkki: Testamentissa voi antaa 20.000€:n perinnön viidelle lapsenlapselle, jolloin 100.000€ on siirretty verovapaasti eteenpäin.

Perinnönsaajan keskimääräinen ikä on Suomessa noin 60 vuotta. Rahantarve ei välttämättä ole enää tuossa iässä niin suuri, että tarvitsisi koko perinnön omaan käyttöönsä. Perintöä ei tarvitse ottaa vastaan, vaan siitä voi luopua lastensa hyväksi. Perinnöstä luopuessa omaisuus menee sille, jolle se olisi mennyt, jos luopuja olisi jo kuollut – yleensä siis omille lapsille.

Saattaa olla tarve turvata puolisoa ja samalla ehkä halutaan miettiä sitä, miten omaisuus siirtyy mahdollisimman pienin veroseuraamuksin jälkipolville.

Huom! Perinnöstä ei voi luopua vain osittain.

Hallinta- ja käyttöoikeus omaisuuteen pienentää perintöveroa

Tyypillisesti puolisot tekevät keskenään testamentin, jolla määrätään leskelle hallinta- ja käyttöoikeus ensin kuolleen omaisuuteen tai osaan siitä. Yhteiseen kotiin leski saa hallintaoikeuden jo suoraan lain nojalla. Hallinta- ja käyttöoikeus tarkoittaa sitä, että vaikka omistus siirtyy lakimääräiselle perilliselle, hallinta- ja käyttöoikeuden haltija voi jatkaa omaisuuden käyttämistä ja hallinnointia.

”Hallinta- ja käyttöoikeudesta oikeudesta on ehdottomasti verotuksellista hyötyä. Hallintaoikeusvähennys vähentää omaisuuden perintöverotusarvoa, jolloin perintövero pienenee.”

Hallinta- ja käyttöoikeus voidaan määrätä myös muuhun omaisuuteen kuin kiinteistöihin tai asuntoihin, esimerkiksi sijoituksiin tai rahavaroihin.

Vero.fi-sivuston perintöverolaskuri kertoo kätevästi, paljonko tietystä summasta pitää maksaa perintöä.

Artikkelin kirjoitti: Lakimies Tuula Rainto, Lakiasiaintoimisto AmosHänelle saa aina soittaa maksuttoman puhelun, p.010 299 5090. Voit tutustua hinnastoomme tästä. Perintöverolaskurin linkki päivitetty 4.11.2020

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset:
Perinnön verovähennyksistä / Hallintaoikeusvähennys
Perintösuunnittelu
Pienennä perintöveroa testamentilla

Varaa ilmainen alkukartoitus

 

Avatar

Lakimies Tuula Rainto, Lakiasiaintoimisto Amos. Hänelle saa aina soittaa maksuttoman puhelun, p.010 299 5090