fbpx

Avioliitto päättyy aikanaan eroon tai puolison kuolemaan. Monelta jää tekemättä ositus eli viralliset paperit siitä, mikä osa puolisoiden omaisuutta kuuluu kullekin.

Mikä on ositus?

Avioliitossa aviopuolisoille syntyy avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Kun avioliitto purkautuu, aviovarallisuussuhteet puretaan toimittamalla ositus, josta laaditaan osituskirja.

Osituskirja on määrämuotoinen asiakirja. Siitä tulee ilmetä osapuolet, avio-oikeuden alaiset varat ja velat sekä kuinka ne jaetaan, osapuolten allekirjoitukset ja todistajat.

Jos ositus jää tekemättä?

Yleensä avioeron myötä aviopuolisot järjestävät asuntoasiat ensimmäisenä. Yhteinen asunto joko myydään tai toinen puoliso lunastaa toisen osuuden. Tässä tilanteessa kannattaa laatia tarvittavat asiakirjat eli osituskirja, jossa todetaan, miten yhteinen omaisuus on jaettu.

  • Jos esimerkiksi yhteisenä kotina käytetty asunto halutaan myöhemmin myydä, tarvitaan ex-puolison suostumus myyntiin, mikäli osituskirja on tekemättä, vaikka myyjä omistaisi asunnon yksin.

  • Samoin täytyy muistaa, että jos avio-oikeuden alainen asunto myydään tai laitetaan vuokralle, siitä saatu tuotto on myös avio-oikeuden alaista eli kuuluu molemmille puolisoille.

Ositus kannattaa tehdä mahdollisimman pian!

Osituksen laatimiselle ei ole asetettu määräaikaa. Tästä syystä ositus voikin olla toimittamatta vuosikymmeniä. Mitä pikemmin avioeron jälkeen ositus toimitetaan, sitä helpompi on selvittää ositettavan omaisuuden määrä. Kun aikaa kuluu ja puolisot mahdollisesti avioituvat uudelleen, tilanne mutkistuu:

  • Jos siinä vaiheessa, kun puoliso kuolee, taustalla on yksi tai useampi avioero ja osittamaton pesä, saatetaan joutua vaikeisiin ja riitaisiin pesänjakoihin.

  • Jos eronnut puoliso avioituu ja eroaa uudelleen, jälkimmäistä ositusta tehtäessä tarvitaan tieto myös ensimmäisen avioeron perusteella toimitetusta osituksesta.

Osituslomake

Lataa tästä yksinkertainen osituslomake, mikäli teillä on tekemättä ositus, mutta omaisuus on jo jaettu puolisoiden kesken ja puolisoilla ei ole vaatimuksia toisiaan kohtaan.

 

LATAA OSITUSSOPIMUS

 

Artikkelin laati Lakimies Tuula Rainto, Lakiasiaintoimisto Amos. Hänelle saa aina soittaa maksuttoman puhelun, p.010 299 5090. Voit tutustua hinnastoomme tästä. 

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset:

Ositus

Varaa ilmainen alkukartoitus

 

Soita ilmaiseksi 010 299 5090 (mpm/pvm)

 

Lakimies Tuula Rainto, Lakiasiaintoimisto Amos. Hänelle saa aina soittaa maksuttoman puhelun, p.010 299 5090