Mitkä ovat alle 500 hengen yleisötilaisuuden erityisjärjestelyt koronakesäna?

24.05.2020

Erityisjärjestelyin voidaan 1.6. alkaen järjestää enintään 500 henkilön yleisötilaisuuksia sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa.

Tietoa löytyy tipottain monista eri lähteistä. Minulle monesti sanotaan yrityselämässä: ”Sano tiivistetysti ja hissimatkan aikana ymmärrettävät ohjeet”!  Tässä ovat siis ytimekkäät ohjeeni.

Mikä on yleisötilaisuus?

  • Aluellisesti rajattu ulko- tai sisätila
  • Konsertit
  • Teatteri- ja kesäteatterinäytökset (myös esimerkiksi huvipuiston tiloissa järjestetyt näytökset)
  • Elokuvateatterinäytökset
  • Festivaalit
  • Markkinat
  • Huutokauppatilaisuudet
  • Yleisurheilu-, pesäpallo- ja jalkapallo-ottelut ja -turnaukset

Mitä ovat nämä erikoisjärjestelyt?

Erityisjärjestelyt tarkoittavat sitä, että ihmisten turvallisuus varmistetaan asiakasmäärien rajaamisella sekä turvaetäisyyksien ja hygieniaohjeistuksen avulla. Alla listattuna selkokielellä nämä asiat:

  1. YLEISÖTILAISUUTEEN EI SAA TULLA OIREISENA
  2. TURVAVÄLIT
    Henkilömäärä tulee rajata siten, että henkilöiden väliin jää vähintään 1–2 m. Mieti paljonko tilassa on neliöitä ja laske siitä osallistujamäärä. Hyvä nyrkkisääntö: 200m2 tilassa 100 osallistujaa.Tilanteissa, joissa saattaa syntyä jonoja tulee ihmisiä muistuttaa ja auttaa turvavälien pitämisessä.Turvavälien ylläpitoa voidaan varmistaa esimerkiksi riittävällä opastavalla henkilökunnalla, etäisyysopasteilla ja ehkäisemällä pitkien jonojen syntyä osallistujien saapumis- ja jakautumisjärjestelyin.
  1. HYGIENIA OHJEISTUS
    Tultaessa sisätilaan tai rajattuun ulkotilaan käytetään käsihuuhdetta. Käsihuuhdetta tulee olla helposti saatavilla.Aivastamisen tai yskiminen nenäliinaan tai kyynärtaipeeseen. Kädet pestään tai desinfioidaan tämän jälkeen.Maskia voi halutessaan käyttää. 
  1. RISKIRYMILLE EI SUOSITELLA
    Riskiryhmään kuuluvien suositellaan epidemian aikana välttämään lähikontakteja, eikä yleisötilaisuuksiin osallistumista voida suositella. 
  1. JÄLJITYS
    Jos yleisötilaisuudessa tai yleisessä kokoontumisessa todetaan koronavirustartunta tartuntaketjun selvitystyö kuuluu viranomaisilla. Jos koronavirustartunta tilaisuudessa todetaan tartunta, selvitetään, onko tapahtunut altistumista, ja altistuneet pitää pystyä jäljittämään.Tartunnanjäljityksen helpottamiseksi tilaisuuksien ja tapahtumien järjestäjillä tulisi mahdollisuuksien mukaan ja muun lainsäädännön edellytyksin olla tieto osallistuneista henkilöistä. 

Suositus:

Laadi osallistujille erityisjärjestelyistä lyhyet ja selkeät ohjeet tähän tyyliin:

  1. Tilaisuuteen ei saa tulla oireilevana
  2. Tilaisuuteen jonotetaan turvavälein
  3. Tilaisuuteen tultaessa kädet desinfioidaan
  4. Anna tullessasi yhteystietosi järjestäjälle mahdollisen tartuntaketjun selvittämiseksi
  5. Noudata tilaisuudessa 1-2m turvavälejä
  6. Yski nenäliinaan tai kyynärtaipeeseen
  7. Riskiryhmät omalla vastuulla
  8. Noudata arkijärkeä

Näitä ohjeita noudattessanne yleisötilaisuuksia voidaan nykysääntöjen nojalla järjestää.

Aluehallintovirastot korostavat jokaisen toimijan ja kansalaisen omaa vastuuta noudattaa viranomaisten määräyksiä, ohjeita ja suosituksia omassa toiminnassaan ja siten omalta osaltaan ehkäistä koronaviruksen leviämistä.

Artikkelin laati Lakimies Tuula Rainto. Hänelle saa aina soittaa maksuttoman puhelun, p.010 299 5090. Voit tutustua hinnastoomme tästä

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset:
Onko korona force majeure?
Koronavirus ja työnantajan oikeus lomautukseen

 

Lakimies Tuula Rainto, Lakiasiaintoimisto Amos. Hänelle saa aina soittaa maksuttoman puhelun, p.010 299 5090