fbpx

Perintöä ei ole pakko ottaa vastaan. Luopumalla perinnöstä se voidaan siirtää suoraan esimerkiksi sukupolven yli ja säästää näin perintöveroissa.

Hyötyä voi tulla myös siitä, että perittävän omaisuuden jakautuessa useammalle perilliselle perintöverotus kevenee.

Perintövero on progressiivinen vero.

Miten perinnöstä luopuminen tehdään?

Perinnöstä luopumisen kanssa kannattaa olla tarkkana, jotta se tehdään verotuksellisesti oikein.

Lakimääräisestä perinnöstä voi luopua joko kokonaan tai ei ollenkaan. Osittain luopuminen ei ole mahdollista. Perinnönsaaja ei myöskään voi itse määrätä kenelle perintö menee, vaan luopujan osuus menee suoraan sille, joka olisi ollut perintöön oikeutettu, jos luopuja olisi kuollut ennen perittävää.

Laki määrää, että perintöön ei saa ryhtyä millään tavoin ennen perinnöstä luopumista. Tällä tarkoitetaan omistajalle kuuluvien oikeuksien käyttämistä, esimerkiksi omaisuuden myymistä tai osallistumista perinnönjakoon.

Ryhtymiseksi ei kuitenkaan katsota perilliselle kuuluvien lakimääräisten jäämistöä koskevien toimien hoitamista, kuten perunkirjoitukseen osallistumista. Useimmiten luopuminen toteutetaan perunkirjoituksen yhteydessä, jossa perunkirjoitukseen kannattaa tehdä siitä merkintä.

Artikkelin kirjoitti: Lakimies Tuula Rainto, Lakiasiaintoimisto AmosHänelle saa aina soittaa maksuttoman puhelun, p.010 299 5090. Voit tutustua hinnastoomme tästä.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset:
Pienennä perintöveroa testamentilla
Perintösuunnittelu

Varaa ilmainen alkukartoitus

 

Soita ilmaiseksi 010 299 5090 (mpm/pvm)

 

Lakimies Tuula Rainto, Lakiasiaintoimisto Amos. Hänelle saa aina soittaa maksuttoman puhelun, p.010 299 5090